Yllätysten yö

(Timo Takala, kehitysjohtaja, rovasti, Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä) Yötyötä on tehty halki historian. Yötöissä olivat aikanaan paimenetkin ensimmäisenä jouluyönä. Mahdotonta on jälkikäteen kattavasti kuvitella, miltä pimeällä laitumella töissä oleminen tuntui. Mitä mahtoi silloisilla yötyöläisillä liikkua mielessä? Uhkia varmaan oli ja valppaana piti olla. Saattoi unikin jäädä vähiin.


Yksi juonne jouluevankeliumissa on se, että paimenille koitti yllätysten yö. Vaikka he olivatkin moneen varautuneita, tuskin kuitenkaan siihen, että taivaallinen kirkkaus ilmestyi yön pimeyteen. Epäilemättä ensimmäinen reaktio oli vaistomainen säpsähdys. Taivaallisen viestin ensimmäiset sanat olivat kuitenkin turvalliset: Älkää pelätkö; teille on syntynyt Vapahtaja.Maailma on muuttunut vaikka kuinka paljon. Työt ovat täysin toisenlaisia. Yllätykset eivät kuitenkaan ole elämästä kaikonneet. Tulevaisuuden ennustettavuus ei edelleenkään ole aukotonta. Joiltakin osin näyttää siltä, että ennalta arvaamattomat yllätykset ovat jopa mahdollisempia kuin aiemmin.


Tulevaisuus näyttäytyy meille useammasta näkökulmasta. Se sisältää toisaalta enemmän ja suurempia mahdollisuuksia kuin koskaan aikaisemmin. Toisaalta myös uhkat ja niiden sisältämä epävarmuus ovat kasvaneet. Ilmastonmuutos asettaa meidät kaikki yhdessä kokonaan uudenlaisten kysymysten äärelle. Toivoa sopii, että löytyy myös uudenlaisia ratkaisuja ja yhteistä sitoutumista niihin.


Tulevaisuus näyttäytyy myös eri ihmisille eri tavoin. Jollekin se sisältää lähes lukemattomia mahdollisuuksia. Samaan aikaan toisesta näyttää sitä, että kaikki polut ovat tukossa. Kuukaudet ja vuodet vaihtelevat myös itse kunkin meidän osalta. Joskus on toivoa ja luottamusta enemmän, toisinaan vähemmän. Meillä kaikilla on myös mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen. Hyviä asioita vahvistamalla tuemme toivoa. Silloin tuemme osaltamme hyviä yllätyksiä.


Joulu on arjesta poikkeava aika. Se on sitä kaikille, jotka ovat työstä vapaana. Se on sitä myös kaikille, jotka tänä jouluna ovat töissä joko yöllä tai päivällä. Toisen ihmisen huomaaminen ja kuuleminen vähentää pelkoa. Mitä kuuluu? Voinko olla avuksi? Voinko jollakin tavalla jakaa omastani? Nämä ovat joulun kysymyksiä. Niille on hyvä antaa tilaa. Silloin kasvaa myös mahdollisuus tulla itse osalliseksi jakamastaan hyvästä. Silloin voi toteutua yllätysten yö.


Iloiset yllätykset ovat edelleen mahdollisia. Jumalan viesti on sekä voimassa että voimissaan. Se alkaa kerta toisensa jälkeen sanoilla; älkää pelätkö, teille on syntynyt Vapahtaja.


Timo Takala, kehitysjohtaja, rovasti, Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä

1 comment

Recent Posts

See All